ESCUDELLA I CARN D'OLLA

6 persones 3 hores i 30 minuts

Ingredients:
o 500 g. de carn de vedella
o 1/4 de gallina
o pollastre
o els menuts del pollastre
o 200 g. d'orella i morro i 1/2 peu de porc
o 1 os de pernil sec
o 100 g. de cansalada
o 1 os d'espinada
o 1 os de genoll de vedella
o 150 g. de botifarra blanca
o 150 g. de botifarra negra
o 250 g. de cigrons remullats
o 250 g. de patates
o 1 col verda d'olla
o 1 nap, 1 pastanaga, 1 xirivia
o 1 porro, api
• Pilota:
o 150 g. de carn de porc picada
o 150 g. de carn de vedella picada
o 100 g. de cansalada picada
o 1 ou; unes molles de pa remullades en llet
o 1 all, julivert, sal, canyella en pols
o 1 cullerada de farina
Per a l'escudella:
o 300 g. de galets grossos

1. Netegeu, rostiu, renteu el peu de porc, l'orella i el morro, la gallina i el pollastre.
2. Poseu una olla al foc amb 4 litres d'aigua, afegiu-hi totes les carns i els ossos, fins que bulli. Tan bon punt comenci a bullir, escumeu be i traieu totes les impureses que pugin a la superficie. Aboqueu llavors els cigrons (previament remullats, en aigua tebia, durant 12 hores) i deixeu bullir una estona.
3. Afegiu la pastanaga, el nap, la xirivia, l'api, el porro, torneu a escumar. Deixeu que bulli 1 hora i 30 minuts, aproximadament; aleshores les carns ja seran prou toves. Afegiu-hi la col, les patates tallades a trossets i la pilota (que ja haurem preparat), afeg iu-hi tambe les botifarres. Deixeu bullir uns 30 minuts mes. Tot seguit, rectifiqueu de sal.
4. Quan tot estigui ben cuit, coleu-ne el brou
5. Prepareu l'escudella amb el brou colat i els galets, que anirem tirant quan el brou estigui bullint. Ho deixarem bullir de 12 a 15 minuts.
6. L'escudella se serveix ben calenta i, despres, en una safata ben posades les verdures i en una altra les carns, tallades a trossos, havent retirat els ossos. Se serveix tot ben calent. Preparacio de la pilota:
7. En un atuell, poseu la carn de vedella, la de porc i la cansalada, tot picat, afegiu-hi l'ou, el julivert i alls picats, les molles de pa previament remullades en llet; assaoneu amb sal i pebre i una mica de canyella en pols; treballeu-ho be primer amb una forquilla, despres es pot fer amb les mans, fins que tot hagi cuallat, formeu llavors la pilota, mirant que tingui una forma un xic ovalada, enfarineu i noseu al brou.

Comentaris

Entrades populars