ESPATLLA DE XAI AMB DÀTILS


Ingredients per a 4 persones:

100 grs de dàtils (sense pinyol)
6 grans d'all
1 espatlla de xai
2 botifarres crues
2 cebes
2 tomàquets
2 porros
2 pastanagues
1 copeta de vi ranci
farigola i julivert
menta, sal, pebre i oli

Preparació:
1. Demaneu a la carnisseria que us desossin la espatlla de xai. Disposeu de dues peces de carn, planes i prou grans per poder-les farcir amb facilitat.
2. Piqueu els dàtils a bocinets molt petits i mescleu-los amb la carn de les botifarres; que quedi com una pasta ben lligada.
3. Esteneu les espatlles ben planes, salpebreu-les i repartiu-hi la mescla anterior, donant-hi una forma allargada, per poder embolicar-ho amb la carn de l'espatlla, i lligueu-ho com un tall rodó.
4. En una plàtera per al forn, col.loqueu-hi les espatlles de xai lligades i farcides, amaniu-les amb un fil d'oli i poseu-les a rostir al forn escalfat a 190ºC uns 15 min.
5. Mestrestant, en una paella, sofregiu lleugerament, picat ben petit i durant uns 10 minuts, ceba, porro i pastanaga.
6. Quan estigui gairebé cuit, afegiu-hi els tomàquets a trossos, els grans d'all un xic aixafats i les herbes. Salpebreu-ho i continueu la cocció uns cinc minuts més.
7. Afegiu aquest sofregit a la plàtera amb les espatlles farcides de xai. Ruixeu-ho amb la copeta de vi ranci i continueu la cocció al forn a 190ºC durant 10 min. més.
8. Només queda tombar els talls. Incorporeu a la plàtera 500 ml d'aigua i deixeu-ho coure al forn a 160ºC durant 30 min. més. Les espatlles han de quedar ben rosses i tendres.
9. Retireu les dues espatlles, deslligueu-les i talleu-les a rodelles d'un dit de gruix. Serviu-ho amb la salsa del rostit, que haureu passat per un passapurés i seguidament l'haureu colat amb un colador xinès per tal de que quedi una salsa ben fina. Salseu les espatlles. Afineu-ho de sal i pebre.

NOTES:
La recepta es pot adaptar al gust personal ; podeu substituir els dàtils per panses o prunes (sempre sense pinyol) o podeu posar només la carn de les botifarres; o també just salpebrades les espatlles i lligades sense cap altre ingredient.

Si voleu que el farcit sigui més consistent, podeu afegir-hi uns pinyons torrats i un ou. Si el que voleu és donar més força a la salsa, opteu per afegir-hi una picada feta amb quatre avellanes, un carquinyoli i un tros de presa de xocolata.

BON PROFIT I BONA CUINA

Comentaris

Entrades populars